Het Nut op het Net:

http://www.nutalgemeen.nl

 

Ons departement op het Net:

http://www.nutgeldermalsen.nl

 

Om info sneller aan u door te kunnen geven zouden wij direct het internet kunnen gebruiken.
Als u interesse heeft, verzoeken wij u uw e-mail adres door te geven aan:

                              info@nutgeldermalsen.nl  

Wilt u zich aanmelden?  Voor alle onderwerpen kunt u contact opnemen met:

                              Anke ten Berge ,
                              De Twee Morgen 16 , 4196 JT Tricht
                              telefoon: (0345) 573974
                              e-mail: info@nutgeldermalsen.nl

Heeft u nog vragen over een bepaalde excursie of lezing, dan kunt u ook reageren op de hierboven vermelde wijze.

Het Nut is aangemerkt als ANBI


Het heeft Zijne Majesteits Belastingdienst behaagd om de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen en de onderliggende departementen de status van culturele ANBI te verlenen.


ANBI = algemeen nut beogende instelling. RSIN 't Nut Geldermalsen: 903580794.

Vanaf 1 januari 2008 dient een goeddoe-instelling een beschikking van de Belastingdienst te hebben, waaruit blijkt dat die instelling voldoet aan de eisen. Om als een ANBI aangewezen te kunnen worden, moeten het doel en de feitelijke werkzaamheden van de instelling een algemeen belang of cultureel dienen en geen winstoogmerk hebben.

De ANBI beschikking geeft toegang tot een groot aantal fiscale faciliteiten voor goeddoe-instellingen en haar donateurs/erflaters:

Inkomsten : Een ANBI hoeft geen successierecht of schenkingsrecht te betalen over erfenissen en schenkingen.

Uitgaven: Uitkeringen die een ANBI doet volgens de doelstellingen zijn vrijgesteld voor het recht van schenking.

Donateurs : Een donateur kan een gift van de inkomsten- of vennootschapsbelasting aftrekken (uiteraard binnen de daarvoor geldende regels).

Erflaters: nalatenschappen, ontvangen door een ANBI, zijn vrijgesteld van successierecht.

Uw penningmeester zegt: “geef met gulle hand aan het NUT”

Hebt u uw e-mailadres al doorgegeven aan de secretaris
voor de toezending van het Nut Nieuws per e-mail?

 info@nutgeldermalsen.nl

Nieuwsbrief landelijke Nut

De laatste landelijke Nuts Digitale Nieuwsbrief kunt u vinden op:

http://www.nutalgemeen.nl/nieuwsbrief/

U kunt zichzelf ook aanmelden voor de landelijke nieuwsbrief:

hier aanmelden voor Digitale Nieuwsbrief 't Nut 

AVG

Het kan u haast niet zijn ontgaan dat al sinds 25 mei 2018 de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) van kracht is geworden en dat iedere organisatie die privacygevoelige gegevens van derden beheert iets op dat gebied moet hebben geregeld.

Wij hebben niet zo veel gegevens van onze leden, maar ook wij hebben een privacyreglement opgesteld.
U vindt het door te klikken op "Privacy Verklaring" in het linker frame van onze homepage.

Geef uw mailadres aan ons door!

Meer dan 95% van onze leden krijgt het Nut Nieuws nu per e-mail. Als we uw e-mailadres hebben kunnen we u ook snel informeren over programmawijzigingen, extra ingelaste programmapunten of afgelasten van een lezing of activiteit op korte termijn.

Meldt u dus aan op: info@nutgeldermalsen.nl

Culturele samenwerking.

Historische Kring West Betuwe

De HKWB organiseert veel r interessante dingen: zie voor hun activiteiten:

https://www.hkwb.nl/

Stroomhuis Neerijnen

Stroomhuis Neerijnen is een cultureel centrum in het gelijknamige kasteeldorp in de Betuwe. Onder de verantwoordelijkheid van het bestuur van Stichting Stroomhuis Neerijnen maken diverse werkgroepen een uitgebreid programma volgens de volgende programmalijnen:
Beeldende Kunst, Film, Muziek, Natuur en erfgoed performatieve kunst.

Zo zijn er het jaar rond exposities, films, lezingen, natuurexcursies en andere evenementen. Zij kunnen dit programma alleen realiseren dankzij hun enthousiaste vrijwilligers.

Het Stroomhuis is gelegen op het Landgoed Waardenburg/Neerijnen, dat eigendom is van Het Geldersch Landschap en Kasteelen.

Bezoekadres: Van Pallandtweg 1, 4182 CA Neerijnen

https://stroomhuisneerijnen.nl/

 

Klein Podium - Grotre artiesten in Beusichem

https://theaterheerenlogement.nl/

januari 2024

Rijksstraatweg 64, Geldermalsen

november 2024

Duurzaam wonen en leven in West Betuwe

Gemeente West Betuwe is een van de koplopers in Nederland als het gaat om initiatieven op het gebied van duurzame energie. Dat is voor een groot deel te danken aan gedreven inwoners; vrijwilligers die zich hier al sinds 2010 voor inzetten. De 430 vrijwilligers hebben zich verenigd in Coöperatie Duurzaam West Betuwe.

Bij de aanpalende Nutsdepartementen:

Nuts departement Herwijnen:

Woensdag 20 november 2024:
Presentatie door historicus Wilbert Schreurs over 100 jaar reclame-klassiekers, van Kwatta tot KPN.

Woensdag 15 januari 2024:
Presentatie door Dick van Toorn over een reis naar Costa Rica.

De presentaties worden gehouden in dorpshuis “De Poort” aan de Zworrelstraat te Herwijnen, aanvang 20.00 uur.

 

 

De toekomst van de melkveehouderij

Op deze eerste bijeenkomst van het nieuwe jaar krijgen we een presentatie door een gepassioneerde melkveehouder: Ton Miltenburg. Hij is trotse eigenaar van een melkveehouderij, een familiebedrijf in het pittoreske Est.

De ligging midden in het vruchtbare westelijke deel van het rivierengebied zorgde al voor bewoning in de prehistorie. Wonen tussen de rivieren betekende naast voorspoed ook rampspoed door overstromingen en dijkdoorbraken. Het gebied was daarnaast vaak het strijdtoneel van rivaliserende vorsten en bisschoppen. De dwars door de West Betuwe lopende waterlinies zorgden voor de beveiliging van West-Nederland maar ging ten koste van de bewoners van het rivierengebied. In vijftig verhalen komt de bijzondere lokale geschiedenis aan bod. De Canon-commissie heeft de onderwerpen gekozen, daarbij ondersteund door Erfgoed Gelderland, en met behulp van lokale gastschrijvers de verhalen geschreven.

Over de in 1820 in Heukelum langs de Linge gevonden 30.000 jaar oude mammoetschedel. Catharina Vrouwe van Waardenburg, die zich verzette tegen Willem van Oranje. De Buurmalsense voorouder van de Amerikaanse president van Buren. Johannes van den Bosch uit Herwijnen, stichter van het werelderfgoed “Koloniën van Weldadigheid”. De staking in de jaren dertig van de vorige eeuw bij de Chamotte fabriek in Geldermalsen. De rampen zoals in Haaften (brand) en Tricht (windhoos). Zij vonden n als vele andere gebeurtenissen een plekje in de Canon.

Over de gekozen onderwerpen en de totstandkoming van de Canon, waarbij best wel wat "hobbels"’ genomen moesten worden, komen Marjan van Ooijen (Historische Vereniging “Den Ouden Dijk” Herwijnen), Karine van Drunen (Historische Kring West-Betuwe) en Rita Boer Rookhuiszen (Historisch Genootschap Tricht) vertellen. Zij laten zien hoe de geschiedenis het landschap, de dorpen, de steden en de bewoners van West Betuwe gevormd heeft.

Donderdagmiddag 12 december 2024, 14.30 uur in

Canon van West Betuwe

50 Verhalen uit de historie van West Betuwe.

De gemeente West Betuwe bestaat sinds 1 januari 2019. De 24 dorpen en twee steden, die samen met het uitgebreide buitengebied deze nieuwe gemeente vormen, kennen een rijke historie. Die is door de Canoncommissie, waarin 5 West Betuwse historische organisaties zijn vertegenwoordigd, “vastgelegd” in de Canon.

Uit Coöperatie Duurzaam West Betuwe is ook Betuwewind voortgekomen. Zij hebben inmiddels meer dan 1200 leden en zetten zich in voor grote projecten zoals de Windparken AVRI en Deil, Voedselbos Lingehout, maar ook WattHub; het grootste acculaadplein ter wereld. Daarnaast dragen zij tot nu toe elk jaar € 600.000,-- bij aan duurzame en lokale initiatieven: van duurzame gewassen ver-bouwen tot en met bescherming van de weidevogels.
Op dinsdagvond 26 november komen enthousiaste vrijwilligers van de verschillende initiatieven naar De Pluk om meer te vertellen over het project waar zij bij betrokken zijn.

Dinsdagavond 26 november 2024 , 20.00 uur in


Niet-leden van ’t Nut Geldermalsen

Leden van andere Nutsdepartementen hebben gratis toegang, maar niet-leden kunnen ook naar onze avonden komen en betalen dan € 5,00 per avond; wel graag contant en met gepast geld betalen.

Handiger is het om dan maar meteen lid te worden!

3x Klassieke muziek

https://www.muziekaandelek.nl/

Brengt Oude muziek in Culemborg met concerten, waarin jonge musici en barokspecialisten uit Culemborg het podium delen.

https://www.muziekinburen.nl/

Muziek in Buren organiseert 4x per seizoen klassie-ke concerten in het historische stadje Buren.

https://muziekopdedijk.nl/agenda/ 

Muziek op de Dijk organiseert sinds 2008 klassieke muziekconcerten, muziektheatervoorstellingen en familieconcerten met topmusici op mooie locaties in Deil en omgeving.

Hij en zijn gezin streven samen naar duurzaamheid, efficiëntie en respect voor hun én onze omgeving, kernwaarden voor de moderne melkveehouderij. Met welke uitdagingen heeft die sector te maken, met name wat betreft wet- en regelgeving, natuurbehoud en het welzijn van onze geliefde dieren? Ton Miltenburg gaat ons dat laten zien aan de hand van concrete voorbeelden en foto’s. Met dit inkijkje in de bedrijfsvoering krijgen we een goed beeld van de dagelijkse werkzaamheden en tevens van de kennis en passie waarmee hij en zijn gezin die uitvoeren.

Bij alle uitdagingen speelt ook de stikstofproblematiek een cruciale rol in de moderne melkveehouderij. In deze bijeenkomst zal Ton Miltenburg nader toelichten wat een stikstofkraker is en hoe deze bijdraagt aan duurzaamheid binnen de sector; dit gaat om een installatie die stikstofverbindingen uit de lucht omzet in bruikbare meststoffen voor gewassen. Deze technologie is van groot belang voor melkveehouders, omdat stikstof een essentieel element is voor de groei van planten. Door stikstof efficiënt te benutten, kunnen ze de impact op het milieu verminderen.

Ook krijgen we uitleg over de Lely Sphere, een circulair stalsysteem dat mineralenstromen scheidt en emissies waardevol maakt. Het systeem scheidt urine en vaste mest van elkaar en zet stikstofemissies om in waardevolle meststoffen. Enzymen zetten ureum in urine om in ammoniak, die verdampt en wordt omge-zet in circulaire stikstofmest.

De presentatie zal duidelijk maken dat samen werken aan een gezonde toekomst voor de melkveehouderij niet alleen iets is van Ton Miltenburg en zijn gezin, maar van ons allemaal.

Dinsdagavond 14 januari 2024 , 20.00 uur in

Het “thuis” van deze coöperatie is het Centrum voor Duurzaamheid De Knop in Geldermalsen, een gezamenlijk initiatief van de coöperatie en de gemeente. Vanuit deze locatie worden allerlei activiteiten georganiseerd.

Denk aan het Repair Café in Geldermalsen en Varik/
Heesselt, het Energieloket o.a. bekend van de energie-coaches die gratis bij mensen thuiskomen en de collectieve zonnedaken waar inwoners tegen 5% rendement aan kunnen deelnemen. De vrijwilligers zijn ook betrokken bij initiatieven die te maken hebben met duurzame warmte en mobiliteit. Verder wordt er voor inwoners elke maand een thema avond georganiseerd: van kernenergie tot en met biodiversiteit.

, Rijksstraatweg 64, Geldermalsen.
, Rijksstraatweg 64, Geldermalsen.
december 2024
 

Nut Nieuws
november 2024